Gyakran ismételt kérdések

Mi az infrapanel fűtés?

Az infrapanel fűtés olyan fűtési megoldás, amely infravörös sugárzást használ a hőtermeléshez. A panelek olyan anyagokból készülnek, amelyek felmelegednek, majd infravörös sugárzást bocsátanak ki, amely melegíti a környező tárgyakat és személyeket.

Hogyan működik az infrapanel fűtés elve?

Az infrapanel fűtés működése azzal az elven alapul, hogy a panel felmelegszik, majd infravörös sugárzást bocsát ki. Ez a sugárzás melegíti azokat az objektumokat és felületeket, amelyekre esik, nem pedig a levegőt közvetlenül. A melegített tárgyak aztán kisugározzák vissza a hőt a térbe, így egyenletes és hatékony fűtést biztosít.

Milyen előnyei vannak az infrapanel fűtésnek más fűtésrendszerekkel szemben?

Az infrapanel fűtésnek számos előnye van, például energiatakarékosság, egyszerű telepítés, csendes működés, egyenletes hőeloszlás és alacsony karbantartási igény. Továbbá, mivel nem melegíti a levegőt közvetlenül, így allergiások és asztmások is kényelmesen használhatják.

Milyen típusú helyiségekben alkalmazható az infrapanel fűtés?

Az infrapanel fűtés számos helyiségben alkalmazható, például otthonokban, irodákban, fürdőszobákban, garázsokban, üzletekben és még teraszon vagy kerti sátorban is. Fontos figyelembe venni, hogy a megfelelő panelméretet és teljesítményt válasszuk a konkrét helyiség méretéhez és fűtési céljához.

Milyen energiatakarékos jellemzőkkel rendelkezik az infrapanel fűtés?

Az infrapanel fűtés energiatakarékos, mivel a hő közvetlenül a felmelegített objektumokhoz irányul, és nincs hőveszteség a csőrendszerekben vagy légáramlásban, mint a hagyományos rendszereknél. Emellett könnyen szabályozható, így csak akkor használja az energiát, amikor szükséges.

Milyen anyagból készülnek az infrapanelek?
Az infrapanelek különböző anyagokból készülhetnek, például kerámia vagy fém panelek, attól függően, hogy milyen stílust vagy teljesítményt kívánunk. A panelek anyaga befolyásolhatja a fűtés hatékonyságát és megjelenését is.

Mennyi idő alatt melegszik fel egy infrapanel?
Az infrapanelek általában gyorsan melegednek fel, általában néhány perc alatt elérhetik a működési hőmérsékletüket (nagyobb panelek esetében kb. 15 perc).

Milyen hőmérsékletre melegszik fel az infrapanel felszíne?
Az infrapanel felszíne általában körülbelül 85-95°C hőmérsékletre melegszik fel, de ez attól függ, milyen típusú panelről van szó, valamint a beépített termosztátos panelek esetében szabályozható a felületi hőmérséklet is.

Mennyi idő alatt éri el a kívánt hőmérsékletet a helyiség infrapanellel?
Az infrapanel fűtés gyorsan melegít, de az időtartam attól függ, hogy mekkora a helyiség térfogata és hőszükséglete. A kívánt hőmérséklet elérése lehet néhány perc vagy akár hosszabb idő is.
Viszont itt fontos megjegyezni, az infrapanelek előnyei a folyamatos működés során érezhetőek.

Mennyire biztonságos az infrapanel fűtés?
Az infrapanel fűtés általában biztonságos, mivel nincs láng vagy nyitott lángforrás, és nem melegíti túl a levegőt. Azonban fontos megfelelően telepíteni és üzemeltetni, hogy elkerüljük az égési sérüléseket vagy a túlmelegedést. Az infrapanel fűtés nem száraz levegőt termel, így nem okozza a bőr kiszáradását vagy a légzőrendszeri problémákat.

Milyen méretű helyiségekhez ajánlott az infrapanel fűtés?
Az infrapanel fűtés bármilyen méretű helyiségben használható, de a panel méretének és teljesítményének megválasztásakor figyelembe kell venni a helyiség méretét és hőigényét. Kisebb panelek egyedi fűtésre, nagyobb panelek pedig nagyobb helyiségek fűtésére alkalmasak.

Milyen előkészületek szükségesek az infrapanel fűtés telepítéséhez?
Az infrapanel fűtés telepítése előtt fontos a helyiség elektromos hálózatának felülvizsgálata és a megfelelő elektromos csatlakozók kialakítása. A falra vagy mennyezetre való telepítéshez szükséges rögzítőelemeket tartalmazza a szett.

Hogyan kell telepíteni az infrapaneleket?
Az infrapanelek falra, mennyezetre vagy lábazatra szerelhetők. A telepítéshez alapvető kézügyesség szükséges, és gyakran a gyártók utasításait kell követni. Fontos, hogy a panelek megfelelő távolságban legyenek az éghető anyagoktól, és hogy ne legyenek akadályok a sugárzás útjában.

Mik a karbantartási igények az infrapanel fűtés esetén?
Az infrapanelek általában alacsony karbantartást igényelnek. Időnként tisztítani lehet őket egy puha ruhával vagy porolni. Ellenőrizni kell a csatlakozásokat és az elektromos rendszert, hogy biztosítsuk a biztonságos működést.

Mennyire hosszú az infrapanelek élettartama?
Az infrapanelek hosszú élettartamúak lehetnek, elérhetik akár a 30 évet is. Az élettartamot a minőség és a rendszeres karbantartás is befolyásolhatja.

Hogyan lehet vezérelni az infrapanel fűtést?
Az infrapanel fűtést általában termostattal lehet szabályozni. A modern rendszerek lehetővé teszik a hőmérséklet és az időzítés programozását, így hatékonyan használhatók.

Mennyi energiát fogyaszt az infrapanel fűtés?
Az energiaköltségek a panel teljesítményétől és a használat időtartamától függnek. Azonban az infrapanel fűtés általában hatékonyabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek, mivel nem melegíti túl a levegőt és közvetlenül a felmelegített tárgyakra irányul a hőleadás, így kevesebb energiát veszít hőveszteség miatt. Egy 500W-os infrapanelnek, átlagosan mindössze 8 órát kell üzemelnie egy nap alatt 0,5Kw*8, így összesen kb. 4Kw/nap fogyasztással lehet számolni.

Milyen területeken használható az infrapanel fűtés?
Az infrapanel fűtés számos területen használható, beleértve otthonokat, irodákat, vendéglátóipari egységeket, sportlétesítményeket, gyárakat, garázsokat, és még számos más helyszínen. Ahol szükség van hatékony és kényelmes fűtésre, ott alkalmazható.

Mennyi idő alatt észlelhető az infrapanel fűtés hatása?
Az infrapanel fűtés gyorsan észlelhető hatással rendelkezik. Mivel a panelek gyorsan felmelegednek, az emberek érezni fogják a meleget néhány percen belül a működés megkezdése után.

Milyen típusú infrapanelekkel dolgozik a cég?
Cégünk különböző típusú kerámia és fém infrapaneleket kínál. Fali, lábazati és mennyezeti kivitelben. Kínálatunkban elérhetőek a konvekciós infrapanelek és a sötét infrasugárzók is. 

Hogyan lehet megtakarítani energiát az infrapanel fűtéssel?
Az infrapanel fűtés önmagában is energiatakarékos, mivel hatékonyan használja fel az elektromos energiát. Az energiamegtakarítás tovább növelhető a termosztát használatával, amely lehetővé teszi a hőmérséklet szabályozását. Elérhetőek a konvekciós infrapanelek is a kínálatunkban, ami az előlapon lévő infrapanel felületi hőmérsékletét kihasználva létrehoz egy konvekciós áramlást, ami már a levegőt is melegíti.

Mennyire környezetbarát az infrapanel fűtés?
Az infrapanel fűtés környezetbarát, mivel kevesebb energiát használ fel, mint sok hagyományos fűtési rendszer. Emellett nincs szükség égéstermékekre vagy gázra, ami káros anyagok kibocsátását okozhatná.

Hogyan befolyásolja az infrapanel fűtés a beltéri levegő minőségét?
Az infrapanel fűtés nem szárítja ki a levegőt, így nem csökkenti a páratartalmat a helyiségben, mint például a hagyományos fűtési rendszerek esetében. Emellett nem szellőzteti a port és allergéneket, ami előnyös lehet azoknak, akik allergiások vagy asztmások.

Milyen tapasztalatok vannak az infrapanel fűtést használó emberek kényelméről?
Sokan azt tapasztalják, hogy az infrapanel fűtés kényelmes és egyenletes meleget biztosít. Azok, akik használják, gyakran pozitív visszajelzéseket adnak a csendes működésről és az energiahatékonyságról is.

Milyen módon történik az infrapanel fűtés szabályozása?
Az infrapanel fűtést termosztáttal vagy vezérlőegységgel lehet szabályozni. A modern rendszerek lehetővé teszik a hőmérséklet és az időzítés programozását, így könnyen szabályozható a fűtési rendszer.

Milyen hőmérsékletet érdemes beállítani az infrapanel fűtés során?
A beállított hőmérséklet az egyéni preferenciáktól függ. Az infrapanel fűtés lehetővé teszi, hogy kényelmes hőmérsékletet állítsunk be. Általában 20-22°C (68-72°F) kényelmes beltéri hőmérsékletnek számít, de ez változhat a személyes igényektől és a környezeti tényezőktől függően.

Mennyire hatékony az infrapanel fűtés a hideg téli hónapokban?
Az infrapanel fűtés hatékonyan használható a hideg téli hónapokban is, mivel az infravörös sugárzás közvetlenül melegíti a felületeket és az embereket, így gyorsabban érezhető a meleg. Az energiahatékonyság és a hatékonyság függ a panel típusától és a helyiség méretétől is.

Milyen garanciális lehetőségek állnak rendelkezésre az infrapanel fűtés esetén?
Az általunk forgalmazott infrapanelekre 5 év garanciát kínálunk, de a termékek élettartama elérheti a 30 évet is.

Fő fűtés esetén is használható?
Igen, az infrapanel fűtést fő fűtési rendszerként is használhatjuk, különösen olyan helyiségekben, ahol nincs más fűtési lehetőség vagy ahol az infrapanel fűtés hatékonyabb és gazdaságosabb.

Milyen előnyei vannak egy termosztátos infrapanelnek?
A termosztátos infrapanel lehetővé teszi a hőmérséklet precíz szabályozását és időzített működést. Ez segít energiamegtakarításban és kényelmesebbé teszi a fűtést, mivel beállíthatja a kívánt hőmérsékletet és az időzített üzemmódot, amelynek következtében a fűtés csak akkor működik, amikor szükség van rá.

Van-e mobil infrapanel?
Igen, léteznek különböző infrapanel tartókonzolok a kínálatunban, amelyek könnyen mozgathatóvá teszik a paneleket. Ezek ideálisak lehetnek olyan helyiségekben, ahol átmeneti fűtésre van szükség, például garázsokban, műhelyekben vagy olyan helyeken, ahol nincs beépített fűtési rendszer.

Mi a különbség a lábazati, a fali és a mennyezeti panelek között?
A különbségek a telepítési helyüktől függnek. A lábazatit lábazatra, templom padsor alá vagy kisállat fűtésként használják főként. A fali az sokkal célzottabb lehet és az infrasugarak közvetlenül helyiségbe és a személyekre irányulnak. A mennyezetre szerelhető nem csak mennyezetre, hanem az armstrong álmennyezeti rendszerbe is könnyedén telepíthetőek.

Bocsát-e ki fényt az infrapanel?
Az infrapanelek infravörös sugárzást bocsátanak ki, ami láthatatlan a szemnek. Tehát nem látható fényt bocsátanak ki, és nem világítanak.

Milyen mértékben csökkenti az infrapanel fűtés a hőveszteséget?
Az infrapanel fűtés jelentősen csökkentheti a hőveszteséget, mivel közvetlenül a felmelegített felületekre és személyekre irányul a hőleadás. Ez minimalizálja a hőáramlást a helyiségben és a hőveszteséget a falakon és az ablakokon keresztül.

Mennyi idő alatt éri el a kívánt hőmérsékletet egy hideg szobában az infrapanel fűtés?
Az idő, amire szükség van a kívánt hőmérséklet eléréséhez, függ a helyiség méretétől, a panel teljesítményétől és a környezeti hőmérséklettől. Általában néhány perc alatt melegednek fel a panelek, és az elérni kívánt hőmérséklettől függ, hogy mennyi időre van szükség a teljes fűtéshez. Azonban ha a helyiség hűvös, de jól szigetelt, akkor az infrapanel fűtés gyorsan hatékonyabbá válhat, mivel közvetlenül melegíti a felületeket.

Milyen hangulati vagy relaxációs hatása van az infrapaneleknek?
Az infrapanel fűtés melege és az egyenletes hőeloszlás kellemes és kényelmes légkört teremthet a helyiségben. Sokan érzik, hogy az infravörös sugárzás által kibocsátott meleg pozitív hatással van a relaxációra és a közérzetre. Az infrapanel fűtés csendesen működik, így nem okoz zajhatást.

Meglévő fűtésrendszerrel kombinálás?
Az infrapanel fűtést általában könnyen lehet kombinálni meglévő fűtésrendszerrel, például a fő fűtés kiegészítéseként vagy olyan helyiségekben, ahol az alapfűtés nem elegendő. Az infrapanelek hordozhatóságuk miatt is ideálisak lehetnek a fűtés kiegészítésére.

Mennyi idő alatt éri el a kívánt hőmérsékletet, ha hosszabb ideig nem használták a helyiséget?
Ha egy helyiséget hosszabb ideig nem használtak, és hideg volt, akkor az infrapanel fűtés néhány órát is igénybe vehet, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet, mivel a falak és a padló is hűvösek lehetnek. Az időtartam a helyiség méretétől és hőveszteségétől is függ.

Lehetséges az, hogy én magam szereljem be az infrapanelt?
Igen. Az infra fűtési rendszert könnyű beszerelni, így önállóan is lehet elvégezni. Legtöbb esetben 4 csavar és tipli párost kell csak a falba helyezni, felhelyezni a panelt és bedugni a dugvillát a hálózatba. A legjobb eredmény elérése érdekében javasoljuk, hogy gondosan olvassa el a műszaki adatlapot, valamint a beszerelés előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást.

Ki tudom kapcsolni teljesen a fűtési rendszert, ha egy időre el szeretnék utazni?
Ez természetesen lehetséges.
Az infrapanelek teljesen automatizáltak és biztonságosak.
Nem igényel felügyeletet, és mivel nincs hűtőfolyadék, a szivárgás és a fagyás lehetősége áramkimaradás esetén is ki van zárva.
Az infrapanel rendszerekben a tápegység visszaállítása után a berendezés továbbra is működik a korábban megadott üzemmódban.

Lehet-e gyermekszobákban paneleket használni, mennyire biztonságos a gyermekek számára?
Teljesen biztonságos, hogy használja gyermeke szobájában is.
A termosztátos infrapanelek esetén állítható a felületi hőmérséklet is, így az égési sérülések teljesen elkerülhetőek.

Mennyire gyúlékonyak a melegítők?
Az infrapanelek hőállóak és megfelelnek minden kapcsolódó szabványnak.
Az elektromos készülékek esetében azonban szabványos biztonsági követelmények vannak, amelyeket be kell tartani:

• Tilos az infrapanel használata földelés nélkül
• Tilos az infrapanel burkolatait vagy dugóit eltávolítani
• Tilos éghető és gyúlékony oldatokat és folyadékokat elhelyezni az infrapanel közelében
• Tilos mosni vagy nedves ruhával dörzsölni működés közben
• Tilos működés közben letakarni, valamint az alsóneműket, ruházati cikkeket stb. szárítani rajta
• Tilos 25 cm-nél közelebb helyezni bútorokat, televíziót és számítógépes berendezéseket.
úgy kell őket elhelyezni, hogy ne akadályozzák a levegő szabad áramlását.

Megégetheti a kezem a működő fűtőtest?
Nem, a panelek felületi hőmérséklete maximum 95 °C, ami ha közel van, akkor csak erős melegérzetet okoz. Pillanatnyi érintés felnőttek esetében nem fog égési sérülést okozni. Azonban óvatosnak kell lenni és kerülni kell az érintkezést a forró felülettel, mivel ez potenciálisan égési sérülést is okozhat. Gyermekek esetében különösen fontos a felügyelet, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket.

Lehet egy termosztátot 2 szobában használni?
Beépített termosztáttal nem rendelkező infrapanel esetén lehetséges, sőt jó tudni, hogy egy átlagos termosztát általában képes egyszerre vezérelni akár 3500W összteljesítményű infrapaneleket, például 7 darab 500W-osat, azaz még egy kisebb lakást is tud vezérelni 1 db. termosztát.

Miért értékesítik a paneleket termosztát nélkül?
Az infrapanel és a termosztát különböző eszközök.
Egy szobához, függetlenül attól, hogy hány panel van beszerelve, egy termosztát elegendő.
Például egy nagyobb nappali esetében, szükséges lehet 2-3 infrapanel is, amit egyszerűbb 1 termosztáttal vezérelni, továbbá gazdaságosabb is.